Hz. İsa'nın mesajının izleyicileri olmaları sebebi ile birçok kişi Adventizm'in diğer inanç cemaatlerle aynı olduğunu düşünür. Halbuki dikkat edildiğinde aralarında büyük temel farklılıklar bulunur. Bunları ana hatlarıyla şöyle özetleyebiliriz;
- Hristiyan dünyasının %95'i Hz. İsa'nın diriliş günü olan Pazar Günü'nü kutsal sayar ve ibadet eder. Halbuki bu konuda İncil'de hiçbir yöneltme yoktur. Bu nedenle Yedinci Gün Adventistleri dünyanın kuruluşunda belirtildiği üzere ve Hz. Musa'ya verilen On Buyruk'ta da tekrarlandığı şekilde Yaratılışı temsil eden ve 7. ci gün olan Cumartesi Gününü kutsal kabul eder ve ibadet ederler. Cumartesi Günü Allah ile paylaşılan bir gün olup Cuma Günü de bu güne hazırlık niteliğindedir ki aynı kavram Kuran'da da geçerlidir.
- Hristiyan dünyasının yine neredeyse tamamı için İsa'nın gelişi ile Tevrat'da yazılı olan buyruk ve kanunlar geçersiz hale gelmiştir. Adventizm'e göre ise İncil'de de belirtildiği gibi Allah'ın Sözü ve Buyrukları bütün çağlar için geçerlidir. Hz. İsa bunları iptal etmeye değil tamamlamaya gelmiştir.
- Hristiyan dünyasının büyük bölümü için ayrıcalıklı bir ruhban sınıfı mevcuttur. Hatta Katolikler için Papa yeryüzünde Tanrı'nın temsilcisi sıfatını taşır. Adventizm'e göre ise bir ruhban ayrıcalığı olmayıp her inanan eşit önem ve ağırlığa sahiptir. Bütün imanlıların başı Allah ve O'nun Mesih'i olan Hz. İsa'dır. Bundan başka bir aracı yoktur.
- Hristiyan dünyasının genelinde kilise gelenekleri de büyük rol oynarken Adventizm'de tek ve mutlak otorite Allah'ın gönderdiği Kutsal Yazıtlardır. Bu Kutsal Yazıtlar Hz. Isa'nın yaşamında yaşam bularak ta konfirme kazanmıştır.
- Yine birçok cemaatten farklı olarak Adventizm kişinin ruhsal kurtuluşunun yalnızca Allah'ın sevgi dolu Lütfu'na ve kişinin imanına dayalı olduğuna inanır. Bu iman Hz. İsa'nın kurtuluş müjdesi ile tamamlanır ki bizim yaptığımız iyi işler ve ibadetler tek başına kurtuluş olmayıp bu iyi iş ve ibadetler iman sonucu gelen kurtuluşun meyveleridir.
- Tüm cemaatlerden farkı olarak Adventizm'e göre dünyanın kuruluşundan bu yana Mesih ve Şeytan arasında bir büyük mücadele mevcuttur. Bu mücadelenin ana konusu Allah'ın karakterinin niteliğidir. Mesih Allah'ın bağışlayan ve lütufkar sevgi dolu karakterine işaret eder. Şeytan ise Allah'ın gerçek karakterini saptırarak yalnızca buyruklar veren bir katı yönetici olarak göstermek ister. Bu mücadele yazıldığı gibi yargı gününde Allah'ın nihai zaferi ile tamamlanacaktır.
- Birçok Protestan cemaati için protesto edilen tarihsel sapmalar reform hareketi ile bitmiştir. Adventizm'e göre ise Hz. İsa'dan sonra Bizans ve Konstantin ile başlayan sapma ortaçağda Papa'nın ve Katolik kilisesinin otoritesi ile doruğa ulaşmıştır. Reform hareketi bu sapmaya belli bir pozitif aydınlanma sağlamış olmakla birlikte bugünde düzeltilmesi gereken birçok kavram mevcuttur. Bir cümle ile Adventizm'e göre reform henüz tamamlanmamıştır.
- Hristiyan dünyasında birçok cemaat ölen kişinin derhal cennet veya cehenneme alındığına inanır. Adventizm'e göre ise aynı İslam'da olduğu gibi ölen kişi yargı gününe kadar uykudadır ve yargı gününde dirilerek Allah'ın huzurunda yer alacaktır.
- Hristiyan dünyasındaki birçok kişi tövbe etmeyen günahlının sonsuza dek cehennemde acı çektiğini savunur ki bu Allah'ın karakterini intikam güden bir katı yönetici olarak çizer. Adventizm'e göre ise Allah tüm kullarına karşı sevgi doludur ve hepsinin kurtuluşunu ister ama kendisini seçmeyenleri nihai bir ayrılık olan ölümle serbest kılar, kesinlikle ebedi bir ceza gütmez.
- Kutsal Kitap'ta da yer almasına rağmen bugün birçok Hristiyan domuz eti ve alkol gibi sağlığa zararlı maddelerden kaçınmaz çünkü Hz. İsa'ya olan inancın kendilerini özgür bıraktığına inanır. Adventizm'e göre ise bu sağlık kuralları bütün çağlar için geçerlidir ve Allah'ın buyrukları göz ardı edilerek bahsedilen iman temelsizdir. Bu nitelikleriyle Adventizm'in diğer Hristiyan cemaatlere kıyasla İslam ile birçok benzerlikleri mevcuttur.
- Yine Adventizm'de sade bir yaşam, güçlü aile, zekat verme, sağlıklı yaşam ve toplumsal yardımlaşma, imanın meyveleri olarak kişi yaşamında büyük öneme sahiptir.
- Bir Adventist için hedef gelecek yaşam ve Hz. İsa'nın ikinci gelişinden sonra oluşacak bu dünya dışı bir düzendir. Bu nitelikleriyle Adventizm her coğrafyada apolitiktir. Yine bu niteliğiyle her Adventist içinde yaşadığı ülkenin kültür yapı ve kanunlarına saygılıdır.
Bir cümle ile her Türk Adventist ülkemizin devleti ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne inanır Atatürk ilke ve devrimlerinin ve laik devlet sisteminin savunucusudur. Hiçbir şekilde ülke kültürünü ve yapısını değiştirmeyi değil tam tersine koruyup zenginleştirmeye inanır. Ülkemiz insanının çoğunun değeri olan İslamiyet'e, Türk tarihinin reform hareketi öncesi oynadığı tarihsel pozitif role olan inançla bu kültüre sahip çıkar ve Müslüman inancını Hz. İbrahim'in ailesinden gelen kardeşleri olarak tanımlar.